Gallen-Kallela lähti Afrikkaan vuonna 1909, kun hän kyllästyi Pariisiin, sanoo Kemin taidemuseon intendentti Minna Korolainen-Tuhkanen. Silloin Gallen-Kallelan tyylikin muuntui.
– Sinä aikana värimaailma muuttui värikkäämpään suuntaan. Kalevala-tyyli muuttui ihan täysin.
Tyylin muutoksen huomaa esimerkiksi kesken jääneestä keltasävyisestä Virtahepo Tanajoessa -öljymaalauksesta. Gallen-Kallelan tyyli eli muutenkin hänen koko uransa ajan, vaikka taiteilija parhaiten tunnetaankin Kalevala-töistään.
Korolainen-Tuhkanen sanoo, että esimerkiksi Gallen-Kallelan Impi Marjatta -tyttären kuolema kurkkumätään nelivuotiaana vuonna 1895 varmasti muokkasi taiteilijan tuotantoa.
Taiteilijasta näytetään muutakin kun teokset
Gallen-Kallelasta piirtyi kuva herkkänä, aikaansaavana ja perhekeskeisenä ihmisenä, kun Korolainen-Tuhkanen tutustui Gallen-Kallelan museon aarteisiin.
– Kuinka hyvin hän on arkistoinut, se on uskomatonta. Siellä oli aika paljon asusteita, kenkiä, työkaluja, astioita, kaikenlaista.
Kemin taidemuseon Gallen-Kallelan 150-vuotisjuhlanäyttelyssä on haluttu valottaa taiteilijan elämää tavallista laajemmin.
– Tuli idea, että mitä jos näyttäisi, millainen lompakko hänellä on ollut ja millaisissa kengissä hän on käveleskellyt ja mitä hän on Afrikassa metsästänyt ja maalannut, Korolainen-Tuhkanen sanoo.
Metsästys- ja maalausreissujen eläimiä tuotiin kotimaahan
Afrikassa, tarkemmin sanottuna nykyisen Kenian alueella, Gallen-Kallela myös valokuvasi. Hänen valokuvansa ovat yli sata vuotta vanhoja mutta laadultaan hyviä, ja ne kertovat paikallisesta elämästä.
Kemin taidemuseon uudessa näyttelyssä on esillä myös Gallen-Kallelan Afrikasta tuomat norsun häntä, virtahevon hampaat ja krokotiilin jäänteet.
– Suomen valtio halusi näitä. Hän kävi safareilla, metsästysreissuilla ja maalausreissuilla ja näitä tuotiin aika isojakin määriä.
Afrikan-ajan lisäksi näytteillä on laajasti esineistöä Gallen-Kallelan ajalta Pariisissa, muun muassa maalauspöytä, jolla on Gallen-Kallelan töissään käyttämät vesivärit ja maalauksessa näkyvät piippu, ensiapukirja ja vaimon kuva.
Näytteillä on myös vähemmän tunnettuja teoksia, muun muassa autokauppaa varten tehty värikäs Bil-Bol-juliste.
Myös perinteisempää Gallen-Kallelaa
Näyttelyn teemoja Afrikan ja Pariisin lisäksi ovat luonto ja Kalevala. Teoksia on reilu viisikymmentä, mihin ei ole laskettu muuta esineistöä.
Varhaisin esillä olevista Gallen-Kallelan teoksista on hänen öljymaalauksensa vuodelta 1881, kun taiteilija oli vasta 16-vuotias.
Näyttelyesineet ovat peräisin Kemin taidemuseosta, Designmuseosta, yksityisiltä ja Gallen-Kallelan museosta. Näyttelyn valmisteluun on kulunut puolitoista vuotta.
Näyttely avataan yleisölle perjantaina, ja se jatkuu ystävänpäivään saakka. Siihen on kytketty myös oheistapahtumia kuten työpajoja ja musiikkiesityksiä.
Korolainen-Tuhkanen sanoo, että näyttely on etukäteen herättänyt paljon kiinnostusta.
– Ovia on pidetty kiinni väkipakolla, hän sanoo.