Tornion järjestelykeskukseen on lokakuun lopusta lähtien tullut joinakin päivinä enemmän afgaaneja kuin esimerkiksi irakilaisia. Muutos on ollut silminnähtävä siksi, että irakilaisten osuus ainakin vielä viime viikolla oli noin 80 prosenttia järjestelykeskukseen saapuneista.
Myös Venäjältä Inarin Raja-Jooseppiin on tullut useampia afgaaniturvapaikanhakijoita. 4. marraskuuta Raja-Joosepin kautta oli kulkenut tänä vuonna 63 turvapaikanhakijaa.
Syitä afganistanilaisten innokkaampaan hakeutumiseen Suomeen voi olla useita.
Ensinnäkin afgaanit ovat nyt lähteneet siirtymään etelämpää Euroopasta muualle, arvioi tulosaluejohtaja Ritva Jyrkkä maahanmuuttovirastosta.
– Lähtökohta on, että Eurooppa on niin sanotusti täysi. Niiltä alueilta, joilta afgaanit ovat perinteisesti enemmän hakeneet aiemmin kansainvälistä suojelua, siirrytään nyt sitten tänne Suomeen hakemaan kansainvälistä suojelua.
Pako Afganistanista näkyy Etelä-Euroopassa
Lisäksi afgaanipakolaisia on nyt Euroopassakin entistä enemmän.
– Tilanne Afganistanin sisällä on haasteellinen. On ilmeistä, että Iran ja Pakistan, ovat vähän muuttaneet oleskelulupakäytäntöjään. Molemmissa on ollut iso afgaaniyhteisö, sanoo muuttoliikennekysymyksien johtava asiantuntija Pekka Hyvönen ulkoministeriön Eurooppa-osastolta.
Turkin ja Kreikan rajalla on tälläkin hetkelle suurin pakolaisvyöry, 5000–8000 ihmistä päivittäin
– Syyrialaiset olivat aikaisemmin suurin ryhmä, ja myös afgaanien osuus siellä on lisääntynyt. Ja sieltä riittää Suomeenkin lisää tulijoita, Hyvönen miettii.
Venäjän kautta Suomesta turvapaikan hakeminen on Jyrkän mukaan melko uusi ilmiö. Maahanmuuttovirastokaan ei vielä osaa sanoa, mitkä ovat Venäjältä tulleiden henkilöiden syyt hakea turvapaikkaa.
– Onko siellä kyseessä Venäjältä käännytettyjä henkilöitä vai onko siellä henkilöitä, joilla on ollut oleskelulupa vai onko kyseessä kauttakulkijoita. Mahdollisesti kaikkia näitä ryhmiä, Ritva Jyrkkä miettii.
– On hirveän vaikea sanoa, kuinka paljon meille saapuneista on ihan tuoreita Afganistanista lähtijöitä. Koska heitä ei ole kukaan kuullut, heidät on vasta rekisteröity.
Venäjä-reitti saattaa vilkastua
Afganistanilaisten lisäksi Raja-Joosepin kautta on tullut Suomeen irakilaisia ja palestiinalaisia turvapaikanhakijoita. Tätä kautta Suomeen on toistaiseksi tullut alle sata turvapaikanhakijaa tänä vuonna.
– Jos nyt lasketaan, että viikon aikana näistä turvapaikanhakijoista on tullut kuusikymmentä prosenttia, niin kyllähän sekin selvä trendi on, että tämäkin reitti saattaa kasvaa, sanoo Pekka Hyvönen.
Norjaan Venäjän kautta pohjoisesta on suunnannut jo lähes 3 000 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on ollut syyrialaisia, mutta afgaanien määrä on tälläkin reitillä jatkuvasti kasvanut.
Suomessa afgaaniturvapaikanhakijoiden määrä on ollut aiemmin hyvin maltillinen, Ritva Jyrkkä sanoo.
– Esimerkiksi vuonna 2014 meillä oli afgaanihakijoita yhteensä vain 205, ja heistä 47 oli alaikäisiä.
– Tosiasiassa minä olen jo pidempään odottanut, että afgaanihakijoiden määrä meillä lisääntyy, koska Afganistan maana on ollut kuitenkin hyvin pitkään hyvin epävakaa.
Levottomuuksia osassa Afganistania
Maahanmuuttovirasto tekee marraskuun aikana selvityksen Afganistanin tämänhetkisestä turvallisuustilanteesta. Luotettavaa tietoa on vähän ja sitä saadaan erittäin pitkällä viiveellä. Ritva Jyrkän mukaan turvallisuus vaihtelee alueittain, ja uusia ristiriitoja maassa näkyy jo.
– Afganistanissa on perinteisen Taleban-liikkeen lisäksi havaittavissa Isisin tyyppisen tai Daeshiksi nimetyn Isisin haaran toimintaa.
Ongelmat Afganistanissa ovat Jyrkän mukaan puhtaasti arkipäiväisiä, mutta merkittäviä. Maariitaongelmat ovat yleisiä, eivätkä oikeus ja yhteiskuntajärjestys toimi kuin suurimmissa kaupungeissa.
– Talebanien hallitsemat alueet ovat tällä hetkellä hyvinkin rauhallisia, koska siellä ei enää taistella. Kaupungit, joissa talebanit eivät ole läsnä, tai eivät pyri sinne, ovat vielä suhteellisen rauhallisia. Sielläkään ei ole taisteluja.
Turvattomimpia ovat alueet, joissa pyritään mahdolliseen vallanvaihtoon tai taistellaan hallinnosta. Ritva Jyrkän mukaan aiemmin taistelut rauhoittuivat talviaikaan. Nyt näyttäisi siltä, että tämäkin olisi muuttumassa ja vaikeuttaisi maan tilannetta entisestään.
Joka neljäs afganistanilaisista olisi valmis lähtemään maastaan epävarmaan tulevaisuuteen viitaten, sanoo ulkoministeriön suurlähettiläs Pekka Hyvönen. Hyvösen mukaan nimenomaan Taleban-hallinto aiheuttaa osaltaan turvattomuuden tunnetta.
– Tilanne on huolestuttava. Kansainvälinen operaatio on pienentynyt, ja tuki afgaanien omille turvallisuusjoukoille. Olemme saaneet lehdestä lukea välikohtauksista. Taleban on ilmeisesti voimistunut ja sitä kautta yhä suurempi osa afgaaneja tuntee olonsa turvattomaksi.
Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti
Maahanmuuttovirasto käsittelee jokaisen turvapaikkahakemuksen yksilöllisesti kansallisuudesta riippumatta., Ritva Jyrkkä kertoo.
– Tutkimme ensin yksilölliset perusteet ja peilaamme alueelliseen turvallisuuteen myöskin.
Suomen on otettava vastaan kansainvälisten sopimusten mukaan jokainen turvapaikanhakija, joka Suomeen tulee ja ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa. Mutta se, myönnetäänkö henkilölle kansainvälistä suojelua tai muu oleskelulupa on maahanmuuttoviraston päätösharkintaa, Ritva Jyrkkä tiivistää.
Kansainvälisten sopimusten lisäksi ulkomaalaislaissa on tätä päätöksentekoa koskevia määräyksiä.
Viranomaiset eivät vielä pysty sanomaan, jatkuuko nimenomaan afgaaniturvapaikanhakijoiden virta Suomeen.